Lezing over struikelstenen op 12 april 2019

Lex Rutgers, voorzitter van de werkgroep Struikelstenen Deventer, houdt een lezing over struikelstenen. 
Struikelstenen zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die ze “Stolpersteine” noemde. Het zijn vierkante gedenksteentjes van messing waarop de naam, geboorte- en sterfdatum met plaats van overlijden van slachtoffers van het Nazi-regime zijn ingebeiteld. Deze steentjes komen te liggen voor het laatste woonhuis van de bewoner die nooit meer is teruggekomen. 
In Deventer gaat het om 471 mensen, te weten joodse inwoners (407), verzetsstrijders (62) en 2 Jehovah’s getuigen. 
De struikelstenen worden niet in één keer gelegd, maar ongeveer 25 per jaar. In Deventer zijn er nu 126 geplaatst. De kunstenaar komt zelf naar Deventer om deze te leggen. De volgende legging zal in oktober 2019 plaatsvinden.
De werkgroep Struikelstenen Deventer onderdeel, van het Etty Hillesum Centrum, zoekt voortdurend naar nabestaanden om bij de legging aanwezig te kunnen zijn. Dat is niet eenvoudig omdat er vooral van de joodse inwoners vaak helemaal geen familie meer is. Iedereen kan daarom helpen om deze stenen te sponsoren.
Op de website www.struikelstenen-deventer.nl worden persoonlijke verhalen geplaatst om deze mensen niet te vergeten.

De lezing vindt plaats op 12 april om 14.45 uur in het Rode Kruisgebouw, Gooszenstraat 10. Entree € 5Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *